10 x de beste koffierecepten

10 x de beste koffierecepten

De beste koffierecepten

Na ons verhaal over hoe de koffie naar Nederland kwam willen we je graag op de hoogte brengen van de beste koffierecepten, volgens ons team. Wil je meer weten over de VOC en de oorsprong van de koffie? Misschien kun je dan beginnen bij ‘part I’ van onze artikelen. We beginnen met het eerste recept en dit is gelijk een toppertje, namelijk de Café de Coeur. Dit heb je nodig om de koffie te bereiden:

  • 2 cl Italiaanse cognac
  • 20 gram slagroom
  • 1 theelepel geroosterde kokosnoot
  • 1 grote kop sterke koffie
  • 20 gram suiker

De Italiaanse cognac en de suiker gaan samen met de hete kop koffie in een kop. Daar bovenop plaats je een hoedje van de stijfgeklopte slagroom. Bestrooit het geheel met de geroosterde kokosnoot om het af te maken. Genieten maar!

Café Brûlot & Wiener Melange

De Café Brûlot wordt gemaakt op het vuur. Doe alle ingrediënten, behalve de koffie, die hieronder staat beschreven in een steelpan. Verwarm het mengseltje zacht en als de suiker is verdwenen en de Brandy heet genoeg is om te flamberen. Light it en laat het zo’n halve minuut lekker branden. Vervolgens schenk je het bij de al voor 3/4 deel gevulde kopjes koffie. Dit zijn de ingrediënten:

  • 1 scheut brandy
  • vanillesuiker
  • een stukje van een kaneelstokje
  • 1 volle theelepel suiker
  • 5 hele kruidnagels
  • de schil van 1 sinaasappel en van een halve citroen.

Dan een bekende koffie: de Wiener Melange, een recept voor vier personen. Deze middelen heb je nodig:

Zeer sterke koffie / 4 koppen kokendhete melk / 1 kop stijfgeklopte ongezoete slagroom / 2 eierdooiers / cacaopoeder / 6 eetlepels suiker

Klop de eierdooiers met de suiker tot een luchtige massa en giet al roerende de hete melk erbij. Ook de koffie kan er naar smaak worden toegevoegd, maar verdeel de hoeveelheid over vier glazen. Dek de koffie af met slagroom en afronden met wat cacao on top.

Friese Boerenkoffie & Creoolse koffie

Dit recept is voor 6 personen. Je maakt de Friese Boerenkoffie als volgt: De eierdooiers met bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en de gesmolten boter omroeren tot een glad papje. Meng een scheutje koud bier door het papje en voeg al roerend de suiker toe, vervolgens de koffie erdoor roeren. Het restant van het bier breng je op een zacht vuurtje aan de kook. Laat het afschuimen en gooi een scheut kokend bier al kloppend door het koude mengsel. Blijf kloppen en bijgieten totdat alles één is geworden. Een paar minuutjes laten doorkoken en vervolgens van het vuur halen en cognac toevoegen: Tsjoch! De ingrediënten voor de nummer vier van de beste koffierecepten:

  • Cognac, 1 1/4 dl
  • 1 1/4 dl zeer sterke koffie
  • 1 liter Bokbier
  • Een halve theelepel kaneel
  • 6 eetlepels suiker
  • een snufje nootmuskaat, wat bloem en zout
  • 3 eierdooiers en een klontje boter

De Creoolse koffie voor vier personen maak je met behulp van onderstaande ingrediënten:

  • 1 dl water
  • 120 gram rietsuiker
  • 60 gram cacao
  • zeer sterke koffie
  • slagroom

Breng water , in een pan met dikke bodem, met suiker en cacaopoeder aan de kook. Roer een minuut of vijf met een houten lepel tot er een dikke massa ontstaat. Zet zeer sterke koffie en doe 2 à 3 theelepels van de dikke massa in elk kopje. Voeg de koffie toe en roer de inhoud heel goed door, zodat je het kunt afdekken met licht geslagen slagroom.

Javaanse Mokka & Godenkoffie

Chocolade melk bereiden en dit zoeten met 2 theelepels opgeloste en gezeefde Javaanse suiker – goeloe djawa – per deciliter melk. Dat is de basis van de Javaanse Mokka. Vul de helft van de koffiemokken met de chocolademelk en vul ze vervolgens aan met koffie. Naar smaak zoeten met suiker.

  • Chocolademelk
  • Zeer sterke koffie
  • Javaanse suiker

Dit recept is een favoriet van mijn oma. Ze is bijna 80 en had dit recept voor ons gemaakt bij de laatste familiebijeenkomst, jammie! Ik heb het dan over de Godenkoffie. Het is zeer gemakkelijk te bereiden, want je schenkt je glas vol met koffie. Roer er vervolgens een borrelglaasje advocaat door en garneer het met slagroom en een beetje cacaopoeder. Easy peasy toch? De ingrediënten zijn dan ook:

  • Zeer sterke koffie
  • Slagroom
  • Advocaat
  • Cacaopoeder
Duivelskoffie en Cherubijntjes

Het einde is in zicht hoor! We beginnen met de duivelskoffie, even ter afwisseling van de Godenkoffie hierboven 😉 De sinaasappel goed schillen, partjes in stukjes snijden en deze in een glas doen. Vul het glas voor zo’n 2/3 met hete koffie, om vervolgens een theelepel suiker er doorheen te roeren. Voeg ook een half theelepeltje met citroensap toe. Als laatste roer je de Cognac en de Grand Marnier erdoor en vul je het glas op met half geslagen iets gezoete slagroom. De benodigdheden:

  • Half borrelglaasje Cognac
  • Zeer sterke koffie
  • Slagroom
  • Half borrelglaasje Grand Marnier
  • Enkele druppels citroensap
  • Sinaasappel
  • Theelepel suiker

De Cherubijntjes-ingrediënten:

  • 3 eierdooiers
  • 1/4 liter slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1,5 dl zeer sterke koffie
  • 50 gram zachte boter
  • 3 repen bittere chocolade

Zet een pannetje op laag vuur en roer de koffie en suiker totdat de suiker is opgelost. Smelt de kleine stukjes chocolade erdoor en laat het maar even pruttelen. Pak de pan van het vuur en laat de massa lauw worden. Roer er boter en de los geroerde eierendooiers door, om vervolgens het geheel te laten afkoelen. Schep de licht geslagen slagroom erdoor en vul hiermee de kleine likeurglaasjes. Enjoy!

Tiramisu

Het laatste recept van dit artikel over de 10 x beste koffierecepten: de Tiramisu, voor vier personen. Gebruik de volgende ingrediënten:

  • 1/8 liter slagroom
  • 1 bekertje crème fraiche
  • een dl hete zeer sterke koffie
  • 50 gram suiker
  • cacao
  • 75 gram lange vingers
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels koffielikeur
  • 2 eierdooiers

Daar gaan we! Los de suiker op in de hete koffie en roer de likeur erdoor. Lag de lange vingers naast elkaar en bedruppel deze met de koffie. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken om vervolgens de eierdooiers los te kloppen. Klopt ze licht en schuimig samen met de poedersuiker. Voeg de crème fraiche bij de slagroom en klopt dit bijna stijf. Schep het roommengsel luchtig door de eierdooiers. Leg in kleine schaaltjes afwisselend laagjes met lange vingers en crème. Eindig met een laagje crème en garneer dit royaal met cacao.

Laat een reactie achter





%d bloggers liken dit: