7 x cold brew coffee is gezond

In ons land zijn we voornamelijk gewend aan het bekende warme ‘bakkie pleur’, maar koude koffie maakt momenteel een sterke comeback. In ons assortiment hebben we sinds kort dan ook cold brew coffee en cold dripped coffee opgenomen. We vertellen je graag meer over de voordelen van cold brew coffee, want ‘ja, cold brew coffee is gezond.

Boost jouw metabolisme (1)

De aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen binnen je lichaam, dat is wat je stofwisseling stimuleert. Dit proces, dat we ook wel metabolisme noemen, moet aardig snel werken om alles te verteren. Werkt je metabolisme te langzaam, dan werkt je vertering niet goed met alle gevolgen van dien. Cold brew coffee boost jouw metabolisme, zodat je op een gezond gewicht blijft of zelfs gewicht verliest. De sleutel in dit verhaal is de cafeïne.

Verbetert je humeur (2)

Ben je wat zwaar op de hand of voel je je wat uitgeblust? Bij serieuze klachten bezoek je uiteraard een arts, maar bij wat ‘onschuldige’ neerwaartse gevoelens kan een kop koude koffie wonderen doen. Wil jij jouw humeur en je hersenfunctie verbeteren, dan is koffie dus een uitstekend idee. Wist je trouwens dat koudgebrouwen koffie minder bitter is? Jum!

In een studie nuttigden 12 volwassen tussen de 63 en 74 jaar 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht (gemiddeld 2 kopjes koffie) en hun humeur verbeterde met maar liefst 17%.

Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten (3)

Heb je een hele hoge bloeddruk, dan is het verstandig om koffie even te laten staan. In alle andere gevallen kan het echter goed zijn om juist wél een bakje koffie tot je te nemen. Waarom? Cold brew coffee bevat belangrijke stoffen, die je gezonder maken het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Denk aan cafeïne, magnesium, fenol, trigonelline, kinine en lignaan. Deze stofjes verminderen je insulinestoten, verlagen je bloeddruk en stabiliseren bloedglucoselevels.

Beperkt het risico op Alzheimer en Parkinson (4)

Koudgezette koffie bevat vele belangrijke verbindingen, zoals fenylindanen en harman-verbindingen. De hoeveelheden in je koffie helpen je te beschermen tegen ouderdomsziekten, zoals Alzheimer en Parkinson. Tijdens een onderzoek werd bewezen dat mensen die gemiddeld 3-5 koppen koffie dronken, terwijl ze tussen de 35 en 50 jaren waren, 65% minder kans hadden op het ontwikkelen van dementie en Alzheimer in het bijzonder op oudere leeftijd.

Is makkelijker te verteren (5)

Veel mensen hebben last van maagzuur na het drinken van koffie, maar cold brew coffee of cold dripped coffee kan hier het verschil brengen. Ondanks dat het vaak sterkere koffie is, is de smaak minder bitter en bewijst onderzoek dat de zuurgraad lager ligt. Hierdoor heb je minder last van een geïrriteerde maag, mede dankzij het gehalte aan ruwe polysacchariden. Deze versterken je spijsverteringsstelsel en voorkomen irritaties in darmen en je maag. Ideaal!

Verkleint de kans op diabetes type 2 (6)

Te hoge bloedsuikerspiegels over een langere periode zorgt voor diabetes type 2; een gevaar voor je gezondheid. Koudgezette koffie verkleint het risico op deze welvaartsziekten, maar dan moet je wel 4-6 kopjes per dag nuttigen. Koffie bevat van nature sterke antioxidanten, waardoor hormonen in staat zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Een onderzoek met 36.900 deelnemers, die tussen de 45-74 jaar waren, wees uit dat minimaal vier koppen koffie per dag zorgden voor 30% minder diabetes 2-gevallen. Dit in tegenstelling tot mensen die niet dagelijks koffie dronken.

Cold brew coffee verlengt je leven (7)

Ondanks dat warme koffie meer antioxidanten bevat dan koude koffie, pluk je toch de vruchten van het drinken van deze bijzondere drank. Het verkleint je kans op een vroegtijdige dood in het algemeen, maar ook op specifieke vlakken aanzienlijk. Denk aan hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, een beroerte, diabetes en infectieziekten.

Heb je vragen over ons assortiment? Schakel Eisse in!

Eisse Modderman | Coffee Extraordinary | Koffiewinkel