Wereld van de koffie

De wereld van koffie

De wereld van koffie

Koffie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar het is natuurlijk niet altijd de wereld van koffie geweest. De oorsprong van de koffie ligt in Ehtiopië, omdat Arabieren in de vijftiende eeuw wel handel zagen in de koffieplant. In Arabië was daar het koffiedrinken al min of meer een gewoonte geworden in die tijd, vanwege de opwekkende werking. Vandaar ook de naam, want koffie noemen ze daar qahwa (kawé), wat ‘het opwekkende’ betekent. Ze kookten in de eerste instantie de koffiebessen, waardoor er een drank werd gevormd die meer leek op warme cola dan op koffie. Later werd dit proces verder ontwikkeld en gingen ze enkel de pitten va de bes roosteren, en zo ontstonden de koffiebonen. De geweldige geur en het herkenbare aroma kwam vrij. Ze experimenteerden veel en mengden de koffie met honing, kaneel, gember, kruidnagels en saffraan.

Zo kwam de koffie bij ons terecht

In de wereld van koffie gebeurde er nog van alles voordat we het eindelijk hier konden inlijven. De Nederlandse koopman Pieter van den Broucke kreeg in 1616, tijdens onderhandelingen met Arabieren, een kopje Qahwa de Mocha aangeboden.

Een spetie van swarte boontjes, daer sij swaert water van maken en warm indrincken

Hij vond de drank lekker en vertelde zijn opdrachtgevers erover, die er in beginsel geen interesse in hadden. Pas toen koffie de wereld veroverde en in Nederland het eerste koffiehuis was geopend, had de VOC een nieuwe markt ontdekt en roken ze geld. De koffieteelt wilden ze op poten zetten in Nederlands-Indië en pas in 1712 kwam de eerste 894 pond Javakoffie onder de hamer. In 1726 was ruim 90% van alle koffie vanuit Java afkomstig.

Koffie-feitjes

  • Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen, ‘doe mij maar een bakje troost’. Mijn 81-jarige opa zegt dit nog steeds. De voornaamste reden dat koffie werd gedronken was de opwekkende werking. De moeilijkheden des levens werden overwonnen door een paar bakjes koffie, én dankzij koffie hield de burger moed. Dit is dus in de volksmond uitgelopen op een bakje troost;
  • Koffie werd in de 17e eeuw gepropageerd als de gezondste drank ter wereld. Het zou scheurbuik voorkomen, evenals het bederven van bloed. Het hield je wakker, zorgde voor focus en was goed voor de spijsvertering. Van slechte adem tot vallende ziekte, alles zou opgelost kunnen worden met een koffie;
  • Er zijn wel 60 koffiesoorten, maar twee stelen echt de show: de Arabica en de Robusta. De bomen kunnen wel tien meter hoog worden, maar op plantages worden ze teruggesnoeid tot 2 à 3 meter;
  • Een koffieboom kan wel 60 jaar oud worden. Na een jaar of drie draagt hij de eerste vruchten, maar pas rond de 6 jaar is er een volle opbrengst. Pas als de bloem is uitgebloeid komt de vrucht tevoorschijn. Deze wordt eerst donkergroen, vervolgens rood en dan is hij rijp. In het binnenste van deze rode vrucht liggen twee zaden: de koffiebonen.

Ben je al nieuwsgierig naar onze 10 beste koffierecepten? Of wil je liever direct ons assortiment bekijken.

Laat een reactie achter





%d bloggers liken dit: