Het branden van koffiebonen - Coffee Roasting

Het branden van koffiebonen

Het brandingsproces van de koffiebonen

Misschien heb je tijdens het bestelproces gemerkt dat er verschillende gradaties bestaan in het koffiebranden. De heerlijke single origins en melanges in onze webwinkel hebben niet zomaar die geweldige smaak gekregen. Dit hebben we allemaal te danken aan het vakmanschap van de koffiebrander. Het is natuurlijk van belang dat je kwalitatief goede bonen hebt ingekocht, maar ook de branding is een nauwkeurige klus. De nog groene koffieboon transformeert als een rups in een vlinder: hij verliest vocht, kleurt bruin en maakt veel lawaai: alsof je popcorn aan het bereiden bent! Wanneer de juiste branding is bereikt dan zet de koffiebrander het proces stop en worden de bonen gekoeld met lucht. De boon is gegroeid en ziet eruit zoals we ‘m het liefst zien: met die prachtige goudbruine kleur.

De koffiebrander houdt het brandingsproces nauwlettend in de gaten, want temperatuurschommelingen of afwijkingen in de brandingsduur zorgen ervoor dat alle kwaliteit verloren gaat. Alle koffiesoorten bevatten suikers en oliën, van nature, die bepalen welk aroma de koffie later gaat krijgen. De wijze van branden zorgt ervoor dat de smaak zich ontwikkelt, dus je begrijpt dat dit nogal precies komt.

Gradaties in het branden

Koffiebonen worden gebrand in één van de gradaties: licht, medium, donker en zeer donker. De verschillen qua smaak bespreken we binnenkort in een ander artikel, maar we willen je wel alvast meer vertellen over de methoden van branden.

  • Italian Roast: zeer donker gebrande bonen met meer olie op het oppervlak. De (bitter)zoete en prikkelende nuances domineren soms de smaak en het aroma;
  • American Roast: een kastanjekleurige boon met een geprononceerd aroma. Heeft duidelijk een rinse smaak en zoete nuances van geroosterde noten;
  • Cinnamon Roast: kaneelkleurige bonen, waarbij het aroma doet denken aan noten. De smaak is droog en te rins, bijna zuur. De body is te dun;
  • Vienna Roast: deze branding draait om de donkerbruin gekleurde boon, met hier en daar wat olie op het oppervlak. Het aroma is kracht en donker; de smaak is vol, zoet en pittig;
  • French Roast: te donker gebrande, bijna zwarte bonen. Ze glanzen door de olie op het oppervlak. Een uitgesproken pittig aroma met een diepe, sterk prikkelende smaak;
  • City Roast: deze gradatie kenmerkt zich door een middelbruine kleur, een levendig aroma en volle smaak met zoete chocolade en karamelachtige nuances;
  • FullCity Roast: de donkerbruine bonen, zonder sporen van olie, kenmerken zich door een vol aroma en een opvallende smaak. Met pittige en zoete nuances, zoals in pure chocolade.

Wil je meer weten over het branden van koffiebonen of heb je een vraag over ons assortiment? Stuur ons een berichtje via het contactformulier of via de sociale media-kanalen!

Laat een reactie achter





%d bloggers liken dit: