Toen wij het Koreaanse theeservies – van La Via del Té – toevoegden aan de webshop wilden we hier natuurlijk graag meer over weten. Misschien wil jij ook weten hoe de geschiedenis achter de theesets er uitziet, dus daarom hebben we een blogje voor je geschreven over de Koreaanse theeceremonie!

De traditionele Koreaanse theeceremonie wordt al meer dan duizend jaar uitgevoerd en staat bekend als charye (茶 禮), maar inmiddels is het beroemd geworden als ‘dauw van verhelderende wijsheid’, ook wel Panyar-o. Afhankelijk van de gelegenheid wordt er één van de variaties uitgevoerd, maar het allerbelangrijkste is een ontspannen sfeer om de natuurlijke waardering van thee te laten blijken. In de moderne, gejaagde maatschappij is er steeds meer behoefte aan balans en rust. Ontspannen en harmonie. Door een Koreaanse theeceremonie met regelmaat in te lassen, vind je deze momenten terug.

Benodigdheden voor jouw Koreaanse theeceremonie

Er wordt bij voorkeur groene thee gebruikt, want dit wordt in het land geproduceerd. De ceremonie is eenvoudig en sierlijk, wat ook blijkt uit de benodigdheden:

  • Theepot met handgreep (liefst porselein of celadon)
  • Kopjes en schotels
  • Karaf

De theepot en kopjes worden voorverwarmd door ze te vullen met heet water uit de ketel. Dit water wordt direct weer weggegooid. Vervolgens gebruik je heet water vanuit de ketel en schenk je dit in de karaf. Hierdoor wordt de temperatuur verlaagd, zodat de groene thee de beste smaak krijgt.

Vanuit de karaf giet je het water in de theepot boven op de theebladeren. Als de thee getrokken is, dan komt het in de kopjes. Neem het kopje in beiden handen en inhaleer voor het geweldige aroma. Bekijk de kleur van de thee, sip drie keer (ongeveer een derde van een kopje per keer) en geniet.