Slow Coffee - Zetmethodes en middelen

Slow Coffee

Slowfood is inmiddels een algemeen geaccepteerde term en daar kunnen we sinds een aantal jaren ook Slow Coffee aan toevoegen. In het gehaaste leven van alledag krijgen we steeds meer behoefte aan de Scandinavische manier van leven; meer samenzijn, wonen in de keuken en de tijd nemen voor fijne dingen. Dankbaar zijn voor de mooie dingen in je leven en genieten van het samenzijn, dat moet wel bijna samengaan met goede koffie. Er zijn verschillende koffietechnieken en een aantal daarvan vallen onder ‘Slow Coffee’:

 • De opschenkmethode: je stopt wat gemalen koffie in een filter en giet er langzaam heet water overheen;
 • Cafetièremethode: ook wel de French Press genoemd. Doe de koffie in de kan en giet hier gekookt water overheen, waarna je – met de zuiger op de kan – de koffie zo’n vier minuten laat trekken. Druk daarna stevig, maar langzaam, de zuiger naar beneden et voilà!;
 • Percolator: koud water gaat in de kan en de koffie in het daarvoor bestemde bakje. Zet de percolatorpot op het fornuis en breng ‘m aan de kook. Door de hitte wordt het water omhoog gestuwd, door de koffiemaling, en zakt vervolgens weer naar beneden.
 • Cezve: een klein Turks koffie-pannetje met een lange handgreep. Water, suiker en koffie breng je gezamenlijk aan de kook. Na een tijdje zal er schuim ontstaan en dit stijgt tot de rand, waarna het tijd is om dit in een glas te schenken. Laat het even bekomen en je hebt heerlijke Turkse koffie, die je niet hélemaal opdrinkt, want dan heb je alle koffieprut in je mond.

Tips voor het maken van Slow Coffee

Naast bovenstaande methoden zijn er nog een aantal makers die je zekers eens zou moeten bekijken.

De Aeropress / V60 / Chemex / Coffee Syphon / Cold Drip Coffee

Denk erom dat niet alle soorten koffie even lekker smaken wanneer je ze voor slow coffee gebruikt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Australian Coffee voor een heerlijke roast.

Let op, dit artikel bevat affiliate links waarvoor ik een kleine vergoeding ontvang. Dit kost jou niets extra, maar zorgt ervoor dat ik meer kan investeren om jou te inspireren. Dankjewel!

2 reacties

 1. tinto op juni 5, 2020 om 11:16 pm

  You actually make it seem so easy along with your presentation but I in finding this matter to be really one
  thing which I feel I might by no means understand. It kind
  of feels too complicated and very large for me.
  I am taking a look forward for your next put up, I’ll try
  to get the hang of it!

  • Gabriella Media op juni 11, 2020 om 9:14 am

   But so tasty!

Laat een reactie achter